Шофьор на транспортна фирма е отказал да качи в автобуса младеж, страдащ от Синдром на Аспергер, и го е оставил сам през нощта на автогарата във Варна. За скандалния случай, станал в нощта на 5 срещу 6 март, разказа майката на младежа Диана Реча пред dir.bg. Тя е създателка на фондация за безвъзмездна помощ на бездомни и хора с различни зависимости.

Синът на Диана - 23-годишният студент Йордан, който е аутист, трябвало да пътува от Варна за София с автобус на превозваческата фирма, тръгващ в 0.30 ч. на 6 март. Това обаче не се случило.

"Синът ми трябваше да се прибере с автобус от Варна. Билетът му бил леко смачкан и шофьорът отказал да го качи. Йордан ми се обади 5 минути преди да тръгне автобуса. Вече беше уплашен и объркан, дори не говореше свързано. Казах му да включи на високоговорител. Чух го как се молеше и опитваше да убеди шофьора да говори с мен. Аз виках в слушалката и опитвах да говоря с шофьора, но чувах само ругатни и псувни, но не и някой да говори с мен", разказва за преживения ужас Диана Реча.

Минути по-късно майката чува как автобусът потегля, а синът й остава сам на автогарата. Диана звъни на тел.112, както и на дежурния диспечер на фирмата с молба да върнат рейса, за да се качи Йордан, обяснявайки, че синът й има редовен билет. От фирмата обаче отказват.

"Помислили го, че бил наркоман. Дори и такъв да беше, но той не е, нямаха право да го оставят. Нямали имена на пътниците, написани на билетите и нямали лист на пътниците. Не съм срещала никъде по света подобна вулгарност и безчовечие", категорична е Реча.

Следват многократни разговори по телефона с Йордан, който побягва от автогарата и тръгва из града. Все пак майката успява да убеди сина си да отиде в близка до автогарата бензиностанция, където около 6.30 ч. го намира нейна приятелка. Именно тя го качва на следващ автобус на фирмата, след като служители установяват, че билетът на младежа е напълно редовен.

Диана Реча е категорична, че ще съди фирмата, като вече е подготвила жалби до прокуратурата, Комисията за защита от дискриминация и Комисията за защита на потребителите.

От фирмата отказаха да коментират случая пред dir.bg, като обясниха, че трябва да има подадена писмена жалба при тях, за да вземат отношение. От фирмата казаха още, въпреки че не били запознати със Синдрома на Аспергер, че лица с дефицити трябва да пътуват с придружител. Пред Нова тв фирмата е заявила, че ще съди майката за клевета. Тя пък очаква извинение.