Близо 40% от пчелите в Пловдивско са измрели заради тежката зима и от препарати, които са забранени в ЕС, но у нас с тях се третират различни култури, твърдят от "Акация 1899". В дружеството членуват собственици на кошери от целия регион.

"При големи студове пчелите не могат да облитат, за да изхвърлят отпадните си продукти, и умират. Самите семейства бяха слаби, тъй като миналата пролет нямаше големи добиви от мед", обяснява зам.-председателят на организацията Любомир Герев, цитиран от 24 часа. Негови колеги от други райони на страната се оплаквали, че са загубили 50-60 процента от медоносните си насекоми.

Такъв бил случаят с пчелар от Старозагорския край с над 380 кошера. Половината от пчелите му са мъртви. Фермерите са убедени, че не само минусовите температури са причина за масовия мор, но и неоникотиноидите, с които се обработват рапицата, слънчогледът, царевицата.

Пчелите събират прашец от цветовете и вода от листата им, затова в Европа не се разрешава използването на тези препарати. Установено било, че са опасни и за яребици, жаби, водни кончета. Заради поголовното измиране на пчелите вече са започнали и кражби на кошери.

Според старите пчелари посегателствата се извършват от фермери, които не разбират от пчеларство, но се захващат с него заради евросубсидиите. Фермерите са притеснени как ще опазят кошерите си. Те се надяват времето да се затопли по-бързо, за да цъфнат растенията. Първата паша на пчелите т.г. се очаква да е през април от рапица, а следващата - от акация. В началото на юни пчеларите ще вадят новия мед.

Прогнозите им са, че цената му няма да се вдигне, тъй като пазарът е залят от вносен. Наши търговци го вземали на безценица от Китай и Украйна. Вкусовите му качества обаче били далеч от тези на родния.