Работещите в селското стопанство на Великобритания емигранти и сезонно наеманите работници от Източна Европа скоро могат да бъдат заменени с роботи. Това обяви тамошният министър на околната среда, храните и проблемите на селските райони Андреа Ледсъм, цитирана от „Гардиън”.

Изявлението на Ледсъм ще осуети намеренията на стотици българи, които ходят на гурбет в Обединеното кралство и припечелват най-вече от бране на ягоди.  Ледсъм съветва британските фермери да увеличат инвестициите си в развитите технологии, тъй като те са в състояние да стимулират производителността и да доведат до постигане на точния баланс между новите и наличните работници в Европейския съюз. Не трябва да забравяме, че решаващият мотивиращ фактор в гласуването за напускането на Европейския съюз бе контролът върху имиграцията, отбелязва министърът. 

По време на пътуванията си в чужбина Ледсъм се е убедила лично, че все повече фермери използват новите достижения в технологиите, които прекрасно допълват човешкия труд в селскостопанския сектор, споделя тя. 

 В Испания например ягодите се берат от автоматизирани машини, в САЩ е същото положение с ябълките.  От „Гардиън” пък изтъкват, че на фермерите във Великобритания ще се наложи да увеличат броя на използваните роботи не само заради напускането на ЕС и очакваните затруднения с наемането на евтина работна ръка от емигрирали източноевропейци, които масово се наемат за неквалифицираните дейности, но и заради предстоящото през тази година повишаване на минималната работна заплата