Да се греши, е човешко. Когато обаче това касае управлението на въздухоплавателни средства, да попиташ за посоката, може да е доста комично. Преди няколко седмици хеликоптер Ми-8 се приземява на магистрала в Казахстан, някъде в района на село Карабутак. След това от него изскача човек, тича до паркиралия отстрани камион и пита шофьора му за посоката.

След като научава каквото му трябва, той скача обратно в хеликоптера и излита. Цялата ситуация би била нереална и твърде малко вероятна, ако за нея няма видео доказателства. "Как може да се загубиш в степта?“, пита глас във видеото, съобщава T+L, цитирана от profit.bg.

След като то се появи в социалните медии, Министерството на отбраната на Казахстан излезе с изявление, посочвайки, че необичайното кацане е част от "планирано упражнение по визуално ориентиране".

Като част от него пилоти в процес на обучение са изпратени на мисия без никакви координати и са натоварени със задачата да достигнат крайната дестинация "с помощта на човешкото изследване." Те добавят, че мисията е успешна и пилотът всъщност е стигнал до неговата дестинация.

Вижте как: