16-годишният хлапак Димитър Ч., който преби зверски бургазлията Чанко Стайков в началото на миналата година, няма да получи дори пробация за бруталното нападение. Вместо да бъде изключен, хулиганът ще продължи да посещава часовете в Електрото, а върховното наказание, което Районният съд в Бургас му наложи, е прочитане на присъдата – обществено порицание пред съучениците му от 11 „е“ клас, съобщава „Флагман”.

Димитър е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда, след като счупи 4 зъба на авиоинженера Стайков, докато слиза от автобус N15 на път за работа на Летище Бургас. За подобно престъпление законът предвижда до 5 години затвор, само че Димитър е непълнолетен и неосъждан до момента. Точно по тази причина ученикът е освободен от наказателна отговорност, а родителите му ще трябва да заплатят разноските по делото, равняващи се на „колосалните“ 734 лв.
 
Решението на Районния съд не е окончателно и подлежи на обжалване в 15-дневен срок.
 
Припомняме, че Димитър Ч. се нахвърли върху 64-годишния мъж, защото направил забележка на приятелката му да свали калните си обувки от седалката в автобуса.
 
„Изобщо не очаквах такава реакция за една невинна забележка. Момчето скочи срещу мен и ми заби пет-шест юмрука, буквално ме нокаутира. Имаше около 20 човека в автобуса, но никой не се намеси“, описа тогава неприятната случка Стайков.
 
Веднага след брутално нападение побойникът избяга и се наложи полицията да го издирва по видеозаписи и да търси свидетели на инцидента. Минути след излизането си от ареста Димитър пък налетя и на бургаски журналист. Той е удрял и съученик заради реплика през 2015 г.