Потребителите у нас системно са заблуждавани, че купуват изворна вода, а на практика им пробутват минерална. Тя пък не е подходяща за ежедневна употреба от деца и бременни. В някои минерални води има високо съдържание на хлор, което може да застраши здравето на подрастващите. Това заяви в Пловдив Таня Стоилова от съюза на производителите на безалкохолни напитки на първата в страната дискусия за измамите с храни.

На нея присъстваха земеделският министър проф. Христо Бозуков, омбудсманът Мая Манолова, шефът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, производители от различни сектори, представители на потребителски организаци.

"За да реализират високи печалби, бутилиращи компании използват едно и също търговско наименование за различни видове води. Находището на минералните не се изписва ясно и четимо", посочи Стоилова.

По думите й има фирми, които неправомерно поставяли на етикетите на водите препоръчителни надписи от педиатрични асоциации, за да накарат родителите да ги купуват.

Според д-р Любомир Кулински от БАБХ търговията с храни по интернет в последните 1-2 г. се увеличава лавинообразно, а с нея и жалбите за лоши и опасни продутки. Експертите от агенцията смятат, че е необходима законодателна промяна, уреждаща интернет търговията с храни. Право да я извършват трябва да имат само регистрирани обекти за производство или търговия с продукти.

"Една от големите измами в момента е, че масово има алергии от глутен. Хората са заливани с реклами за ръжени брашна, които на практика не са такива", посочи председателят на националния браншови съюз на хлебарите Мариана Кукушева.

Омбудсманът Мая Манолова обърна внимание на биохраните, където често стават измами със съдържанието. От своя страна земеделският министър проф.

Христо Бозуков посочи, че в момента се прави проект за нов закон за храните със завишени санкции за злоупотребите с продукти.