Жителите на село Труд предприемат гражданско неподчинение с блокиране на Карловско шосе и със затваряне на пътя до Централата за преработка на биомаса край селото в следобедните часове на 2 март. До това решение се стигна, след като в читалището бе проведено общоселско събрание. На него присъстваха над 100 жители на селото, недоволни от миризмата, която излъчва централата.

 „Няма да позволим Труд да мирише на национална тоалетна“, надигнаха глас жителите на селото. „Заедно всички тук можем да бием само камбаната“, заяви пред недоволните жители кметът на община Марица Димитър Иванов, който обяви още веднъж своята подкрепа към протестиращите.

Повечето от присъстващите искаха тотално затваряне на централата, но Иванов им обясни, че това няма как да се случи, без да бъдат регистрирани нарушения от страна на инспекторите, съобщава БНР.

Инициативният комитет обмисля и дали да не сезира за проблема прокуратурата, след като замерванията на РИОСВ не дават резултат. Идната седмица от комитета ще проведат консултация с юрист, за да се набележат следващи действия в тази насока.