Служители на колекторска фирма се саморазправиха с пистолети и юмруци в поморийското село Бата. Причината е забавяне на вноска по кредита за сумата от 30 лева, разказва Бтв.

Асен Петков тегли кредит от 450 лв. Парите му трябвали заради болното му дете. „Трябваха ми, хлапето ми беше болно и ги взех, трябваше да плащам там 30 лева и нямах, казах им в понеделник и те ми казаха да търся парите."

В разправията със събирачите на дългове попаднали и роднини на Асен. Валентин Иванов споделя, че са го били с юмруци, ритали са го докато е паднал на земята, имало е и стрелба.

При полицията версията на биячите е друга. „Единият от тях с цел да се защити е използвал газов пистолет, стреляйки във въздуха”, коментира говорителят на местната полиция Цветелина Рандева.

Потърпевшите обаче са категорични, че нападателите са стреляли безразборно и дори са изпразнили два пълнителя.

Фирмата за кредити е със седалище в Ямбол, а колекторската в Търговище. Прокуратурата разследва връзката между двете. От компанията отричат да са пращали хора да се саморазправят и използват колекторска фирма за събиране на вноските. В седалището в Ямбол обещаха, че ще направят вътрешно разследване.

На разследваните трима мъже ще бъдат повдигнати обвинения за хулиганство, закана за убийство и лека телесна повреда. От окръжната прокуратура посочиха, че едно от лицата е осъждано и има условна присъда от специализиран съд.

Подобна саморазправа и стрелба с пистолет заради просрочени кредити имаше в Каблешково през 2014 г. Тогава бяха задържани четирима души от Айтос. Три години по-късно разследването още не е приключило.

 „Големите проблеми възникват основно с представители на малцинствените общности, които вземат пари, но в последствие не могат да обезпечат връщането им в отделни вноски, по простата причина, че нямат постоянен трудов доход", обясни Цветелина Рандева.

Често потърпевшите променяли показанията си след известно време, обясниха от полицията.