85-годишна жена почина, след като от Бърза помощ отказали да я закарат в болница. От спешната служба обясниха, че са получили сигнал за съмнения за инсулт, но след направен преглед се оказва, че жената има... деменция. След часове тя издъхнала след остър сърдечен инцидент.

Сигнал на спешния телефон 112 подали близки на възрастната жена. Тя се обадила на близките си, а те - на спешна помощ. Наложило се съседите да разбият вратата, за да влезе спешният екип, разказва БНТ.

"Линейката идва след около час и половина по информация на баща ми. Идват лекарите, пишат протокол, на който протокол впоследствие виждаме, че е написано съмнение за инсулт, бият ѝ някаква инжекция и я оставят точно така, както е паднала на земята в кухнята в краката на 70-годишния ми баща, който сам не може да я вдигне. Там със съседа са се опитвали нещо да направят, но не са се справили", разказва Вера Петрова, племенница на починалата Вергиния.

От Бърза помощ обясняват, че заварили лежащата жена. Опитали се да я вдигнат, но тя отказвала. Сигналът бил подаден като съмнение за инсулт. Оказва се нещо съвсем различно.

Д-р Пенчо Кожухаров, който се отзовал на сигнала, е категоричен, че след прегледа е отхвърлил вероятността да става въпрос за мозъчен инцидент. "Прегледът беше изключително сложен. Успях единствено да премеря кръвна захар и да извърша някои проби неврологични. След което започна една борба между мене и пациентката. Блъскаше, викаше и най-вече обиждаше екипа", разказва той.

По думите на лекаря, близките го помолили да ѝ даде успокоително. Д-р Кожухаров уважил молбата им, поставил диагноза деменция и си тръгнал. Близките звънят по-късно и молят линейка да транспортира все пак жената до болница. Такава не идва.

След няколкочасова битка Вергиния стига до лечебно заведение с частна линейка, но вече е твърде късно - причината за нейната смърт се оказва остър сърдечен инцидент. Състояние, което докторът от Бърза помощ по някаква причина не е констатирал.

Вера Петрова не вини никого за смъртта на леля си. "По-скоро виждам абсурдността на ситуацията да хвърлиш един човек на земята. Мисля, че не съм единичен случай. Това се опасявам."

От Бърза помощ обясняват, че не са се отзовали на втория сигнал, тъй като деменцията не е животозастрашаващо състояние. Екипите също били малко.