Служител на инспекцията по труда в Габрово е бил уволнен, след като сложил на работното си място колаж с критичен надпис към премиера в оставка Бойко Борисов, съобщава Нова телевизия.


57-годишният Илиян Владов е отстранен за уронване на престижа на институцията. Разказва, че е намерил в интернет колажа с надпис "Не е тъпо да си възрастен и да вярваш в Дядо Коледа. Тъпо е да си възрастен и да вярваш в Бойко Борисов", разпечатал го и го закачил в кабинета си. Първоначално бил обвинен в политическа агитация, а впоследствие - че уронва престижа на инспекцията.

"Въпросното нещо съм го приел от смешната страна. Все пак като български гражданин имам право на мнение. Свободно. Не като преди 1989 година", казва Владов.

Сигналът срещу него е бил подаден до Главната инспекция по труда (ГИТ), а процедурата по уволението му е продължила повече от месец.

 Директорът на инспекцията по труда в Габрово отказва да коментира случая, като посочви, че Владов е уволнен от ГИТ след анонимен сигнал. От ГИТ са изпратили писмено становище за случая, който определят като "поредна проява на демонстративно неуважение" към държавната служба. "На работното си място, което е достъпно за външни посетители, лицето и друг път е излагало надписи и колажи с още по-обидни квалификации, уронващи престижа на държавната администрация", се казва в становището.

Пред телевизията бившият министър на държавната администрация в правителството на тройната коалиция Николай Василев коментира, че не е редно държавни служители да заемат политическа позиция, особено в негативен смисъл, на работното си място, където обслужват граждани. "Ако сложите една усмихната снимка на някой политик, това е едно, но да оплюят действащ премиер според мен не е правилно, независимо коя партия харесват", смята той.

Уволненият служител казва, че ще търси правата си в съда.