Зъболекар без диплома, лекувал в продължение на четири години няколко каолиновски села, се отърва с глоба от 1200 лв. като административно наказание. Това реши състав на Районния съд в Нови пазар, става ясно от сайта на магистратите.

40-годишният Нихат Юсмен бил от кв. Кус на гр. Каолиново, разказаха местни хора. Той е син на изселници в Република Турция от 1989-на година. Съдът го е признал за виновен, че е „упражнявал медицинска професия, лекар по дентална медицина, която професия е свързана със здравеопазването на населението, без да е имал съответната професионална квалификация и правоспособност”, пише в решението на съда.

Това е нарушение на чл. 183 ал. 1 от Закона за здравето. Той е практикувал в самия град Каолиново, и в селата Тъкач, Гусла и Тодор Икономово. Тъй като все още мотивите на съда не са написани, не става ясно дали младият зъболекар изобщо не е имал диплома или е нямал такава, издадена в България или призната у нас. Според местни хора Нихат Юсмен работел в Истанбул и като си дойдел на село, правел протези предимно на роднини и на някои близки съселяни.

Кабинет не е имал. Според негови близки пред властите го натопил някой от легитимните зъболекари, които работели в общината. Те обслужвали по 3 – 4 села и той им отнемал клиентелата. От материалите по делото става ясно, че това е продължавано престъпление от началото на март 2012г. до края на 2015г.

Обвинението срещу него е за престъпление по чл.324, ал.2 вр. 1, ,т.е. за упражняване на професия или занаят, свързан със здравеопазването на населението, без да има съответната правоспособност.

Подсъдимият е освободен от наказателна отговорност и на основание чл. 78а от НК съдът му налага административно наказание глоба в размел на 1200 лв. Решението подлежи на обжалване и протестиране пред ШОС в 15 дневен срок.