Овчар от Пловдивско готви гражданско неподчинение. Дотук се е стигнало, тъй като стадото му бедства поради липсата на фураж. От началото на ноември животновъдът не може да получи субсидията за покупка на люцерна, защото чиновниците го препращат от Пловдив в София и обратно. Никой обаче не решава проблема му.

От 35 години дипломираният икономист Аврам Аврамов отглежда стадо от 120 овце край пловдивския квартал „Коматево”. Те са като членове на семейството му и бай Аврам е силно привързан към тях, съобщава bTV. Заради сгрешена банкова сметка вече повече от 70 дни животновъдът не може да получи субсидията, която му дължат от държавен фонд „Земеделие" , за да закупи допълнителен фураж за животните.

Сега при минусовите температури и намалената дажба стадото бедства. Има вече два случая на починали майки овце и една абортирала родилка. Бай Аврам отглежда двете агнета сирачета с много грижи. Неволите за Аврам Аврамов започват на 3 ноември, когато Разплащателната агенция превежда дължимата субсидия на закрита вече банкова сметка, а от търговската банка връщат парите обратно. На 10 ноември Аврам се коригира и моли да преведат субсидията на действащата му банкова сметка в същата банка. По думите му служител от агенцията му е казал, че до края на декември ще получи парите.

Вече трети месец Аврам Аврамов чака чиновниците да намерят начин как да преведат парите. Оказва се, че това е доста сложа операция. "Последният ми разговор е с Катя Димитрова, представител на Разплащателна агенция - София, която ми каза: „Господин Аврамов, ще чакате. И аз не мога да ви кажа кога ще направят превода. Крайният срок е юни месец". Този цинизъм направо ме вбеси! Мен ме боли за гаврата. Гаврата, че един български производител се е напънал да произвежда, а в същото време някакъв чиновник, заврял се на топличко, се гаври с мен!", казва Аврам.

63-годишният животновъд е отчаян и готов на драстични действия, за да спаси стадото си. От Разплащателната агенция са отказали да застанат пред нашата камера и са изпратили писмен отговор. Според пресцентъра на държавен фонд „Земеделие" от Разплащателната агенция са си свършили работата, като са превели дължимата сума на 3 ноември миналата година и нямат вина, че банковата сметка е била закрита. От фонда не се ангажират със срокове за изплащане на субсидията, но са категорични, че Аврам Аврамов ще получи дължимите пари.

Снимка: bTV