Затворено ли е Летище Пловдив за кацане или не? Този въпрос бе повдигнат след ситуация снощи, при която самолет на авиокомпания „Райън Ер” не успя да кацне на пловдивския аеропорт, а се е наложило да се приземи в София. От летището в Пловдив съобщиха, че причината за това е гъстата мъгла. Налице обаче е и друго предположение – че пистата не е била почистена и годна за кацане.

TrafficNews.bg се сдоби с документ, в който по принцип се съобщава за опасности по пистите на летищата по света. В него е посочено, че на Летище Пловдив (означено с LBPD) условията не са подходящи за кацане. По-конкретно информацията е, че пистата е покрита със сняг и налице е „лош спирачен ефект”. Това означава, че кацането и излитането в Пловдив са абсолютно нежелателни, защото самолетите могат да се плъзнат и да излязат от пистата.

Документът посочва състоянието на пистата в 06:15 часа тази сутрин. Според подобен документ, но от снощи, около 22 часа показателят е бил с „лоша” или „средна” стойност и снощи. Т.е. пистата не е била добре почистена и е съществувал риск при кацане. Именно това е накарало пилотът на полета от Лондон да реши да се приземи не на пловдивския аеропорт, а в столицата.

Снощи от летището посочиха пред репортер на TrafficNews.bg, че причината за смяна на летището е мъгла.

Един от вариантите защо пистата може да не е почистена е сериозно съкратения през последните години персонал на Летище Пловдив. Това води до недостиг на работна сила, необходима за поддържането на пистата в годен за полети вид в условията на продължаващите снеговалежи.

Днес от пресцентъра на летището съобщиха, че аеропорта не е затворен, а просто няма предвидени полети за деня. Информираха ни, че не могат да дадат информация за това каква е температурата в терминала. Според пътници, вътре на терминала е 1 градус,  във ВИП зоната около 3 гадуса. 

По-късните ни опити отново да се свържем с PR-а бяха неуспешни.

Поради тази причина потърсихме директора на Летище Пловдив Владимир Щърбанов. Той обаче отказа да отговаря на въпроси по телефона. Заяви, че можем да зададем въпросите си само на място и след като види каква позиция смятаме да публикуваме, за да не се преиначават думите му. Смятаме обаче, че на въпросите относно състоянието на пистата и как се почиства тя може да бъде отговорено и по телефона, като тази информация после да бъде посочена като отговор на посочените вече информации за риск за самолетите.

Считаме желанието за проверка и одобрение на текстове за опит за намеса в редакторската политика и независимостта на медията. А след като г-н Щърбанов смята, че думите му биват изопачени, има органи, които да проверят истината. Нашата добронамерена препоръка е директорът да следи повече за безопасността на летището, а не да опитва да бъде редактор в онлайн-медия.

Непочистена писта би представлявала не само логистичен проблем за пътуващите към Летище Пловдив. Ако поради лоши условия на пистата в София се наложи самолет да бъде пренасочен към Пловдив, а тук пистата не е почистена, тогава възниква сериозен риск, обясни експерт. Самолетът ще трябва да се пренасочи към Черноморието, зависим от гориво, възможност за кацане и условия на пистите там.

Без отговор останаха и въпросите защо миналата седмица туристи са падали на перона заради заледяване и на два пъти са разкарвани екипи на Бърза помощ заради прилошаване на служителите, изпратени да пръскат самолетите срещу обледеняване.

 

На самите служители пък се правели забележки да не харат прекалено много от течността, което от своя страна крие риск за пътниците и екипажа във въздуха, защото има опасност от замръзване на самолета. 

Следващият редовен полет от Лондон е в петък. Очакваме да разберем дали и той ще бъде пренасочен към столицата, заради заледената писта. 

Снощи самолет от Лондон не успя да стигне до летището в Пловдив - четете ТУК

Снимки от Летище Пловдив: