Точно в 3 часа през нощта на 4 януари 2017 г. на тел.112 ехти заплашителен мъжки глас: „Ще взривя бомба пред  Здравната каса в Бургас. Заредена е в личния ми автомобил, марка Ауди, който съм оставил с включен двигател пред  сградата!“

Офисът на държавната служба се намира на партера на многоетажната психиатрична болница, където към момента са настанени над 100 пациенти, има лекари и обслужващ персонал, пише „Флагман”. Атентаторът съобщава името си, възрастта - 43-годишен, професията – компютърен инженер, прави характеристика на бомбата, допълва, че е бил военнослужещ – първо на границата на Малко Търново, а после и във военната база Атия. Ясно е, че не се шегува.

Докато диспечерът на тел.112 все още поддържа разговора с уточняващи въпроси относно мотивите и самоличността на човека отсреща, към Здравната каса вече летят три патрулки на Пето РУП-Бургас.

Ченгетата действително виждат пред официалния вход ауди с отворени врати и с включен двигател, както и силует на висок мъж отвън. Повалят го на асфалта по най-грубия начин, убедени, че предотвратяват на косъм жесток терористичен акт.

Хвърлят го в ареста и започват разпити. До днес, когато е освободен. Междувременно „терористът” е бил откаран и до МБАЛ-Бургас за преглед заради силни болки в главата, установява се,  че от ударите, е получил комоцио.

Този случай липсва в сводката на МВР.

„Сега мъжът ми спи и е в още по-тежко състояние, отколкото беше преди да пристъпи към този краен акт на насилие. Не е искал никого да нарани, не е имал бомба! Искал е само да бъде чут. Отчаяни сме, обичам го, но не зная как да му помогна“, казва съпругата Виктория.

Тя разказва, че съпругът й е болен от диабет, а миналата година направил бронхопневмония и дълго лежал по болниците.  „След като се прибра у дома, установиха, че е заразен с вируса Хепатит С, предаващ се само по кръвен път. Той е убеден , че е заразен в болницата. Но нямаме доказателства. Тръгнахме по законовия ред, през много клинични пътеки във Варна и Бургас”, твърди Виктория.

Мъжът бил в списък на чакащи да се отпуснат скъпи медикаменти от Здравната каса – същите тези, за които имаше протест в столицата през август.  „Всяка седмица звъним в Касата в София, а оттам само казват, че комисията продължава да гледа протоколите и че трябва да чакаме.  Входящият номер на документите му в София е от 28 септември 2016 г. В първия работен ден след Коледа, 27 декември, отидохме в Бургаския клон, в стая 103, казаха, че още няма движение, да идем на 3 януари. Отидохме, отговорът бе: Не са пристигнали протоколите”, казва още отчаяната жена.

Така доведеният до крайност от бездействието на здравната ни система човек се решил на отчаяна постъпка и заплашил с бомба Здравната каса.

За осигуряването на необходимите лекарства за лечение са нужни около 50 хил.лв., които държавата е длъжна да осигури на болни като този човек с чист бизнес и редовно внесени данъци и осигуровки.

С днешна дата за семейството идва още по-голям кошмар – заради заплахата с бомбен атентат пред Здравната каса, 43-годишният Данаил Ш. ще получи и тежко обвинение, грози го съд и затвор.