Във всеки един от първите пет дни на годината е отчетено замърсяване на въздуха в Пловдив. Това сочат данни от сайта на Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. От 1 до 5 януари всеки ден се наблюдава превишение на нормите за съдържание на фини прахови частици. То е между 1 и 3 пъти над допустимото.

Качеството на въздуха в Пловдив се отчита на две места – в квартал „Каменица” и в ЖР „Тракия”. Превишения за първата седмица на новата година има отчетени и от двете станции. Причината? По-ниските температури и използването на печки на твърдо гориво за отопление. Именно това е основната причина за замърсяване на въздуха в Пловдив, обясняват от РИОСВ. Едва след това идва влиянието на изпаренията от големия брой автомобили в града. Следващите причини са състоянието на пътната настилка и прилежащата инфраструктура, строителните дейности и не на последно място – промишления сектор.

Климатичните условия също оказват значително влияние. Пловдив е разположен в котловина и през 280 дни годишно вятър няма. Това възпрепятства разсейването на замърсителите, които се натрупват във въздуха.

Най-естественият въпрос е как това се отразява на здравето ни. Нормативно определена е средногодишна норма (СГН) за опазване здравето на хората. Тя е от 40 µg/m3 фини прахови частици с размер 10 микрона (ФПЧ10). През 2015-та средногодишната концентрация в Пловдив е била 39,7, което означава спазване на това изискване за опазване на човешкото здраве, съобщиха от РИОСВ.

Още по темата вижте във ВИДЕОТО:

TrafficNews.bg