От днес Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, които нямат вградени устройства за връзка при авария. Изискването е наложено от европейска директива и влезе в сила от началото на тази година.  "Започват проверките по изпълнението на тези изисквания.

Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен – 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства", съобщи пред "Хоризонт" главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова предупреди.

По данни на Българската асансьорна асоциация 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми.

Телефонът в кабината е необходимост, за да може при инцидент да позвъним на фирмата или техника, който поддържа асансьора. Устройството струва около 250-300 лева. Монтира се в кабината и работи на принципа на мобилния телефон. Което означава, че периодично трябва да се купува и сим карта.

В сградата на Държавната агенция за метрология и технически надзор, например, са поставили разговорно устройство в асансьора. Самото устройство заедно с монтажа му е струвало 170 лева.

„Проблемът е много по-сериозен. Хората не се грижат за собствената си сигурност. Имаме над 90 000 опасни асансьори в България. Това нещо трябва да бъде променено. Хората трябва да се подготвят за много по-сериозни ремонти на асаньорите, за да могат да живеят в една много по-сигурна среда”, коментира Георги Съев от Националната асоциация на домоуправителите.

От Агенцията припомнят, че две години е бил гратисният период за извършване на технически преглед на асансьорите и там, където е необходимо да се монтира телефон.

„Може да има телефон в асансьора и въпреки това той да бъде спрян. Този асансьор не отговаря на изискванията за безопасност и веднага ще изпратим хора да го проверят”, заканиха се от Държавната агенция за метрология и технически надзор.

TrafficNews.bg