Силна снежна буря, бръснещ вятър и заледявания - това е в момента магистрала Тракия. Автомагистралата в района на област Бургас е затворена за движение и в двете платна, информираха от полицията в морския град. От МВР препоръчват на шофьорите да ползват стария път - през Карнобат и Айтос.

Само в рамките на последния час лошите метеопрогнози и непочистените пътища причиниха пет катастрофи. Близо 30 автомобила са катастрофирали на разстояние от 5 километра. Между катастрофиралите има и пловдивски коли, видя репортер на Trafficnews.bgДесетки са блокирани, а движението по аутобана с лек автомобил е мисия невъзможна.

Всички екипи са на мястото на верижната катастрофа на магистралата край Карнобат, съобщава „Фокус”, позовавайки се на ОДМВР – Бургас.  Екипите са с високопроходима техника и гледат да изтеглят първо жените и децата от колите, защото има много сняг и лед. Не е ясен броят на пострадалите, една част се изтеглят към Ямбол, друга към Бургас.

Към момента няма постъпили пострадали хора в УМБАЛ – Бургас. Всички лекарски екипи са в очакване на пострадали от катастрофата. По информация на bTV, заради затворената магистрала колоната от автомобили е над 20 километра.

След Карнобат задръстването е километрично и колите буквално са заклещени в снежния ад. Пътната обстановка в района е изключително усложнена заради снегонавяването.

Затворен е и Рижкият проход, където в участъка Канобат-Шумен са закъсали над 50 автомобила. Изпратени са екипи, които да ги изведат, увериха от Областното пътно управление. 

От агенция „Пътна инфраструктура“ информират, че през третокласния път между Айтос и отклонението за Руен, автомобилите над 10 тона задължително трябва да се движат с вериги. Навсякъде в Община Бургас пътищата са проходими при зимни условия. Опесъчава се по пътя между кварталите Ветрен и Банево заради заледени участъци, съобщиха от общината. По-рано проблемен участък беше този за село Драганово. 

Пристанищата в Бургас са затворени за маневриране, информират от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура".

Усложнена е метеорологичната ситуация в Сливенско. Затворени за товарни автомобили над 10 тона са проходите Котленски и Твърдишки. Останалите автомобили задължително трябва да преминават от там с вериги. В Сливен вятърът продължава да духа със скорост над 12 м/с., но, към този момент, няма информация за нови щети, съобщиха от кризисния щаб в община Сливен. 

Възстановено е електроподаването към всички хижи и хотели в местността „Карандила“ в Сливенския балкан. Почти денонощие там нямаше ток. 

Все още без електричество е село Раково. Вече втори ден екипи на EVN се борят със силните ветрове и снеговалеж, за да пуснат тока в това село. 

Частично без електричество са останали няколко улици в старите квартали на Сливен „Клуцохор“ и „Комлука“, но вече и там и е възстановено електрозахранването, пише dir.bg. В Котел, където е най-тежка обстановка няма села без ток. Единтвеното село, което остана вчера без ток бе Нейково, но кметът на Котел Коста Каранашев съобщи за БНР, че електроподаването е възстановено. Той каза още, че всички пътища в общината се почистват. 

Вече е отворен и пътят към Жеравна.

Ето и любителско видео от мястото:

снимки и видео: Нарек Арзоян

TrafficNews.bg