Фейсбук и социалните мрежи избухнаха, след като стана ясно, че четири коня от защитена порода и две кучета са умъртвени от БАБХ заради липса на документи.Животните са конфискувани след проверка на пътя преди няколко дни.  Хората карали умъртвените животни към новите им стопани, а времето не им стигнало, за да изкарат необходимите документи.

Ето какво написа и Сирма Иванова, която се е опитала да спаси животните от участта им:

" Искам да ви споделя една огромна болка. На 22-ри декември, ние с мои приятели откупихме 4 кончета на 7 месечна възраст от Калофер, за да ги спасим от заколение. Намерихме им осиновители, страхотни хора, които щяха да се грижат с много любов за тях. Тъй като бързахме да ги откупим и спасим, ние не извадихме документи за тях. Кончетата не бяха и чипирани, тъй като по закон, чипирането при конете става до 1 годишна възраст. Документите не се вадят веднага и нямахме време да чакаме.

При транспортирането им, край град Правец, полиция спира буса, издава акт на шофьора и конфискува животинките. С тях пътуват и две, спасени от ужасна съдба, кучета. Животните се предават на БАБХ и се задържат в обор до квартал Обеля, в София.

От този момент до днес, 4-5 човека се борим да ги измъкнем от там. Чукахме по кабинети в БАБХ, молехме, търсехме вратичка, за да измъкнем бебетата от затвора им. Здрави животни, които ние просто искахме да спасим. От БАБХ ни отказаха всякакво съдействие. Държаха се грубо, безочливо и категорично, че сме извършили много тежко престъпление и нищо не може да спаси животните. Беше логично да ни се наложат глоби. Ние бяхме готови да платим каквато и да е сума. Днес сутринта бебетата ни и двете кученца са евтанизирани! Без предупреждение! Без жалост! Без грам Човечност! И това се случва в държавата, в която могат да ни убият на пешеходна пътека и да ни платят. Моля ви за подкрепа!”, това написа  в профила си във Фейсбук Сирма Иванова.

С редакцията на TrafficNews.bg се свърза и пловдивчанинът Костадин Георгиев, който също се е опитал да спаси животните.

„Тази сутрин БАБХ са убили кончетата, че и 2-те ми кучета Рошльо и Рони които спасих от улицата и съм лекувал... и им намерих тези прекрасни хора за осиновители, на тях и милите кончета.
Просто в момента съм толкова разстроен, че ми е трудно да пиша.
Но със сигурност започваме война с тези безскрупулни мафиоти убийци! Докато не бъдат изритани от БАБХ и наказани, а дори скапаната БАБХ трябва да бъде закрита в сегашната си форма!”, написа Георгиев.

След трагедията Фейсбук буквално изригна. десетки потребители настояват виновните чиновници да получат сурови наказания. Появиха се и колажи на въпросната лекарка от БАБХ д-р Мариела Найденска. 

 

TrafficNews.bg