Страшните предупредителни надписи върху тубите с течност за чистачки не плашат българските шофьори. Дали от незнание или привлечени от ниската цена и промоционални оферти, потребителите масово залагат на продукти с метанол, които са откровена заплаха за здравето. Чистата отрова, която се крие зад изгодната цена, не плаши хората, които пазаруват, без да мислят за последствията.

Опасните продукти се продават безпроблемно в големите търговски вериги и това заблуждава хората, че всичко с тях е наред.

Кои са и метаноловите продукти? Най-често срещани са марките Mania cleaning, производство на Voxx products, Power  Shine, произведена по поръчка и за продажба в Lidl, Ирис, производство на АИБО ООД и GP, производство на фирма ГИП. Потребителите трябва да са особено внимателни с тях.



Каква е истината за метанола? Концентрираното съдържание на метанол в състава на течностите за чистачки е смъртоносно при директна консумация. За това са и надписите върху продуктите. Не трябва обаче да се подценява и рискът от натравяне при впръскване на течността по предния прозорец, когато изпаренията навлизат в купето. Вредният метанол може да попадне в организма през кожата при допир или при вдишване. Именно това е причината след дълъг път да се чувствате неразположени, отпаднали и дискомфортно. При честа употреба на метанолова течност за чистачки се наблюдава главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система, стига се и до смърт.

Важно е да се знае, че в България близо 80% от продаваните течности за чистачки имат изключително високо съдържание на метилов алкохол (някои над 30%, при оценени от ЕС като рискови 0.6%). Това често не може да го разбере от етикета, защото са налице редица случаи на неспазване на законодателството по отношение етикетирането и опаковките на предлаганите продукти, които се разпространяват основно по бензиностанции, големи търговски вериги, малки магазини за продажба на резервни части за автомобили и автокозметика, както и в интернет магазини. На този етап законовите рамки се ограничават единствено до предписване на специфични изисквания по отношение на опаковането и етикетирането (чрез знаци като пламък, череп и под други форми), чието значение е крайно неясно за масовия потребител. 



Редица държави от Европейския съюз вече забраниха метиловите течности за чистачки и инвестират в производството на такива с етилов алкохол, каквито от година вече има предимно в по-големите вериги бензиностанции у нас, пише Блиц. Съдържанието на алкохол е нужно, за да може тези течности да имат своите почистващо и антифризно действие. Това са и най-ценните качества на продукта в зимния сезон.

Очаква се в началото на следващата година Европейският съюз да забрани изцяло метанола в течностите за чистачки поради доказаната им висока токсичност и опасност за човешкото здраве. Експертни институции към ЕС анализират детайлно в последните две години всички икономически и здравни аспекти по темата и единодушно потвърждават, че е нужно спиране или ограничаване на производството на метанол, както и влагането му в масови продукти за бита. Доклади на Комитетът по оценка на риска (RAC) към Европейската агенция по химикалите (ECHA) заключават, че концентрацията на метанол не трябва да надхвърля 0,6% обемни единици, докато в повечето български продукти този процент достига до 30%.

Очаква се покрай новите рестрикции производители и търговците на метанолови течности за чистачки да станат още по-изобретателни в предлагането, за да може в рамките на този сезон да изчистят наличните количества от отровната течност. Вече се забелязва активност в тази посока чрез пускането на пазара на атрактивни ценови оферти. Така че предупреждението на здравните експерти да бъдем внимателни точно сега е важен сигнал. В крайна сметка ние сами сме отговорни за здравето си и трябва да се предпазим от опасностите, подхождайки отговорно при пазаруването.

Trafficnews.bg