Депутатът Йордан Андонов от Благоевград се размина с глоба от 300 лв. за шофиране с превишена скорост, защото районният съд отмени наказателното постановление на КАТ, съобщава "24 часа".

На 3 февруари 2015 г. около 10,45 ч на главен път Е-79 от Благоевград към Симитли бил засечен лек автомобил "Волво" да се движи със скорост от 115 км/ч, при ограничение до 60 км/ч. Спазването на ограничението на скоростта се е контролирало с мобилна система за видеонаблюдение и контрол, която е оборудвана с радарен скоростомер, с помощта на който е измерена скоростта на движение на автомобила, а самият автомобил е заснет и регистрационният му номер е идентифициран.

 Тъй като колата се движела със скорост от 115 км/ч било невъзможно да се спре в района на констатираното нарушение. Впоследствие е направена справка за собственост, от която е видно, че автомобилът е на Йордан Андонов, след което водачът е бил издирен и му е съставен акта.

По това време Андонов още не бе станал народен представител. Той влезе в парламента през ноември 2015 г. на мястото на Кирил Котев, избран за кмет на Сандански. Съдът прецени, че не се установява по несъмнен и безспорен начин извършено от водача нарушение. Наказателното постановление било издадено при неизяснена фактическа обстановка. Актът бил съставен от неочевидец, а вписания като свидетел полицай, бил свидетел по съставяне на акта, а не на самото нарушение.

Законът изисква още в акта да са посочени трите имена и точните адреси на свидетелите и техните ЕГН, като поне един от свидетелите да подпише акта. Това е съществено нарушение на административно наказателната процедура и е основание за отмяна на наказанието. Решението подлежи на касационно обжалване пред окръжния съд в Благоевград.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg