"Получавам десетки сигнали за измамени момичета от фалшиви модни агенции, като повечето са от Пловдив. Не знам, защо точно от там, може би в този град са най-ентусиазирани да стават модели.  Карат ги да се събличат пред камера и дори да се самозадоволяват, после ги изнудват със записите. Представителите на въпросните агеннции се представят, като мои близки или асистентки", заяви Жени Калканджиева.

Причината за нейното изказване е мнима агенция за модели, която зарибява непълнолетни момичета за разголени фотосесии. В социалните мрежи всеки публикува всичко - най-вече снимки. Красивите жени са добра стръв за различни хора с различни професии, като например за манекенки. Как се става модел - опитът на майката и журналист Мария Касимова разказа Нова.

Преди дни непознат мъж, който ще наречем Джон, се свързва с 16-годишната дъщеря на Мария чрез социалната мрежа Instagram. Вижда снимките й, следват лайкове, коментари, комплименти и предложение за фотосесия. Имал модна агенция.

След чатовете идва и уговорката за снимки. Джон изпратил снимка от апартамент в „Студентски град”. Именно там трябвало да бъде фотосесията. В крайна сметка уговорката пропаднала, защото дъщерята на Мария се разболяла.

Притесненията на майката я карат да се свърже чрез имейл с агенцията, за да обясни притесненията си. Последва отговор:  

"Първо - наш буукър се свърза с дъщеря Ви през Instagram с комплименти за това, че е хубава, което е всъщност е професионално поведение на един букър от Агенция. Тя беше поканена и ние очаквахме да дойде с родител, както всички нови лица в София правя. Отворени сме и за негативни коментари, разбира се. Дори една от нашите големи звезди - Ким Кардашиян, понякога има негативни коментари, но това си е просто Ким”.

Свързали се с Мария по телефона, за да я успокоят.

Екипът на „Здравей, България” направи проверка. Агенцията все още няма работещ сайт, но има Facebook страница. Оставеният телефон за контакт е с код от Обединените арабски емирства, но изключен. Българският номер на Джон също не е активен. А имейлите, изпратени от Джон до Мария, непроследими със специална защита за скриване на локацията. Освен това успяхме да се свържем с български фотограф, работил с Джон. Той пожела да остане анонимен. На него Джон казал, че е македонец. Фотографът направил една сесия безплатно и повече не видял Джон. 

TrafficNews.bg