Роми поругаха паметника на митрополит Серафим (1819-1896 г.) в Сливен. На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как млади мъже показват неприлични жестове, докато са се качили върху самия монумент.

Районна прокуратура - Сливен вече се самосезира от публикации в медиите, като по случая е образувана проверка, която ще извърши местната полиция. Тя се води с оглед установяване на данни за извършено хулиганство.

Неприятната постъпка предизвика и реакцията на Сливенската митрополия. В специално обръщение към миряните сливенският митрополит Йоаникий остро осъди вандалското поругаване на паметника на първия сливенски владика Серафим, съобщава “Монитор”.

Владиката изтъкна, че е истинска гавра с чуствата на православните да гледат в навечерието на Рожедство Христово фотоси, на които се виждат как мургави младежи са яхнали паметника на духовника, спасил някога Сливен от опожаряване през Априлското въстание и станал първи градски кмет след Освобождението.

Дядо Йоаникий припомни, че митрополит Серафим е първи председател на Червения кръст у нас и призова компетентните органи да си свършат работата и открият извършителите на грозния акт.

Паметникът е построен през 2003 г. , когато хората в Сливен почетоха 130-годишнината от учредяването на Сливенската митрополия. Тогава пред нейната сграда беше издигнат монументът на първия митрополит на града.

TrafficNews.bg