Коледен протест на велосипедисти във Варна. Десетки хора се събраха в центъра на града и демонстрираха за какво могат да се ползват новите велоалеи, които струват над 4 млн. лв, пише novanews.bg. Така традиционното коледно велошествие във Варна се превърна в коледно... велобутане.

„Коледа без колела” – така велосипедистите във Варна реагират на строящите се в момента велоалеи.

„Поради това, че са на тротоарите, поради това, че трябва да ги делим с пешеходците, пешеходците вече вървят по тях и това е нормално, може би”, коментира Ирена Костадинова.

„Много е яко, ама само за планински колоездачи, иначе градски колоездач – това е абсурд да кара по тея велоалеи! Опасно е направо!”, коментира Емилиян Георгиев.

Според колоездачите новите съоръжения не просто няма да стимулират ползването на велосипеди, ами направо ще откажат хората от този начин на придвижване.

„Абсолютно нелогично е да минава през подлези, да има бордюри и да минава в средата на пешеходните зони точно в центъра на града. Самите подлези и минаването на велоалеите към тях, захождането, е така направено, че самите пешеходци няма откъде да минат освен по велоалеята”, коментира Здравко Василев от велоклуб „Устрем”.

Повече по темата гледайте във видеото.

TNS.bg