За да проследим как върви ремонтът на велоалеите в Пловдив, както и в какво състояние са завършените, наш репортер обиколи с велосипед и камера въпросните участъци.

В предишна статия ви показахме велоалеята на булевард „Източен”, която продължава и по булевард „Менделеев”. Тук разглеждаме велоалеята на булевард „Марица”. Тя започва от Гребната база, и минава под мостовете и завършва при супермаркет „Билла”.

Първият участък, който е завършен, е от железопътния мост до моста на ВИХВП. За този участък можем да изтъкнем само положителни факти:

Велоалеята е достатъчно широка.

Тя е отлично разграфена на две зони – за велосипедистите, движещи се в двете посоки.

В тази отсечка не срещнахме никакви перипетии, а фактът, че алеята е успоредна на реката, прави карането на велосипед още по-приятно.

Следващият участък е от моста на ВИХВП до моста на „Герджика”. Там има някои разкопани участъци, но за тях не можем да имаме забележки, защото отсечката не е довършена. Докато караме, виждаме паркирали автомобили отдясно, но нито един не е заел част от ширината на алеята.

В края на тази отсечка трябва да минем под моста на „Герджика”. За целта е необходимо да слезем по стълби, носейки колелото. Оттам до моста има около 40 метра, в които се наложи да слезем на пътното платно, защото ширината на отсечката е прекалено тясна за човек, бутащ колело. След като стигнем моста, трябва да минем под него при още по тясна ширина. На видеото виждаме мъж, който идва оттам, стъпвайки с единия крак на бурдюра. Ширината на отсечката под моста, е около 50 сантиметра. От там трябва да минем заедно с велосипед.

От моста на „Герджика” до моста на Панаира участъкът е в ремонт. Това, което трябва да отбележим е, че отдясно отново има достатъчно паркинг места.

Достигаме до моста на Панаира, където трябва да преминем булеварда, за да продължим колоезденето по велоалеята. За да стане това, трябва да минем подлеза, носейки велосипеда. Това със сигурност ще се окаже проблем за възрастни хора, както и за малки деца.

Вече сме след моста на Панаира, карайки към „Билла”. Първото ни препядствие е кола, паркирана точно върху алеята. След това стигаме до огромен контейнер, разположен отново точно върху велоалеята.

Малко преди „Билла” отново виждаме автомобил, паркиран неправилно, както и разрушената стена на Марица.