"Аз съм на 13 години. Имам руса коса и сини очи. Аз нямам нос или уши и тялото ми е покрито с белези. Нека ти кажа, че съм мъртъв? Баща ми ме уби с кухненски нож през 2001 година. Ако не публикувате това на 10 други страници или групи в следващите 15 минути, аз ще се появя тази вечер до леглото си с кухненски нож, който ме уби, и аз ще те убия. Няма значение на колко години сте - аз ще те убия.

Това е до вас, ако публикувате това отново или не, но това не е лъжа. Това е наистина! Сега копирайте това и го поставете върху стените на 10 други страници или групи. Вашето време е пуснато, пише стандарт. Това не е фалшиво. Ако копирате и поставите този на десет страници в следващите десет минути, Вие ще имате най-хубавия ден от живота ви утре.

Ако нарушите тази верига, ще видите малко мъртво момиче в стаята си тази вечер. В 53 минути някой ще ти каже колко те обича или Съжалявам или искам да изляза с...". Това е едно от съобщенията в оригинал, които деца изпращат в социалните мрежи. За ужасяващата "мода" съобщава в. "Пазарджишка Марица". Момичето, което го е изпратило, е видимо доста по-малко от 13 г. Това са спамове и вируси и те няма как да бъдат отстранени, смятат специалисти по борба с киберпрестъпността.

Според психолога Младен Владимиров играта с верижните писма не е нова мода, а съществува отдавна, още преди да се появи "Фейсбук". "Просто преди години се преписваха на ръка, на копирни машини, ако можеше детето да се добере в службата на мама и на татко. Аз съм на 35 г. и съм го правил същото с верижните писма. Пускаха ми през 80-те години в пощата за един капитан, който омагьосвал едни деца и затова тогава с брат ми преписвахме писма като изоглавени, въртяхме и едно индиго. Сега вече имаме много по-лесния вариант - да се провери доверчивостта на детето. И след това един недоброжелател може да продължи с нещо повече", твърди Владимиров.

Заканата за извършване на престъпление според Наказателния кодекс е наказуема. Според член 144, ал. 1, "Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот, или против личността или имота на неговите ближни, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от 100 до 300 лева".

Още новини четете ТУК