Безотговорното отношение на туристите заплашва да унищожи най-старото иглолистно дърво у нас, връстницата на българската държава - Байкушевата мура в Пирин. Причината е, че много туристи пъхат монети под кората на мурата, вярвайки, че това ще им донесе късмет, или отчупват парченца от нея за спомен, пише struma.bg.

Това създава реална опасност тя да изсъхне и да бъде унищожена, показал мониторингът, извършен от експерти по искане на дирекцията на „Национален парк Пирин”. Крайното заключение е, че състоянието на хилядолетното дърво е тревожно.

В резултата на констатациите и да бъде предпазено дървото са изградени скари и стъпала, по които туристите лесно да стигат до дървото, и с цел да се предпази почвата около него от изронване и оголване на кореновата система, което би довело до изсъхването му. Пъхането на монети под кората му обаче води до нарушаване на целостта й, което е предпоставка за болест на дървото и неговото изсъхване. Поради тази причина от парк „Пирин” периодично събират монетите, като превантивна мярка, за да няма фатални последствия.

Поставена е и табела, която призовава туристите към по-отговорно отношение, но резултат към момента няма. Обмисля се вариант да се постави някакъв съд, където туристите да хвърлят монетите си.

„Парковата охрана периодично почиства дървото от пъхнатите под кората монети. Не ги оставяме дълго време там, за да няма последствия. Поставихме и табела, но няма голям резултат. Бяхме поставили един метален съд, където да се оставят монетите, но той изчезна. Сега обмисляме да поставим друг, може би пластмасов, за да не го откраднат.

"Опазването на Байкушевата мура е задължение на всички”, каза директорът на НП „Пирин“ Росен Баненски. Експертите смятат, че ако глупостта на туристите, породена от вярата им за късмет, не престане, това ще бъде пагубно за хилядолетното дърво.

„Тази порочна човешка прищявка, или бих казала глупост на хората - да се набиват монети в кората на най-старото иглолистно дърво, Байкушевата мура, наистина крие опасност дървото да изсъхне. Не мога да си представя, че хората вярват, че това ще им донесе някакво щастие. Може би всеки си мисли, че една монета не би навредила, но стотици, дори хиляди, са туристите, които искат да докоснат дървото, и ако всеки реши да пъхне монета под кората му, последствията ще бъдат ужасни. Друг проблем е отчупването на парченце кора за спомен. Със сигурност тези, които отчупват кора, не я пазят дълго и в един момент я изхвърлят от дома си, незнайно къде. Това е дърво, което е свидетел на създаването на българската държава, и в един момент може да рухне от болест, причинена от човешката глупост. Не бива да допускаме една такава човешка прищявка да доведе до заболяване на дървото”, признава Лили Декова, експерт в НП „Пирин“.

Тя сподели още, че многократно са правени опити тази мода да бъде спряна, но неуспешно. Глупостта с пъхането на монети под кората на Байкушевата мура, превърнала се в мода за туристите, се е зародила преди около шест години. От парк „Пирин“ недоумяват как един трезво мислещ човек би повярвал, че това ще му донесе щастие, без да помисли, че всъщност вреди на дървото и го застрашава от унищожение.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg